Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε σε έναν πλαστικό χειρουργό

Πολλοί από εμάς θα ήθελαν να αλλάξουν κάτι στην εμφάνιση τους. Όλοι μας άλλωστε όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη βλέπουμε και κάτι που δεν μας αρέσει, μπορεί να είναι μία ελιά που να είναι μεγάλη και σε πολύ εμφανές σημείο, μπορεί να είναι και το μέγεθος ή το σχήμα της μύτης μας. Το πρόβλημα που παρατηρούν πιο συχνά οι γυναίκες για παράδειγμα, είναι τα «ψωμάκια» και το μέγεθος τους στήθους τους, το οποίο και συνήθως βρίσκουν αρκετά ή και πολύ μικρό. Τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει λύση την οποία και μπορεί να προσφέρει η πλαστική χειρουργική.

Οι πλαστικοί χειρουργοί στην Ελλάδα είναι άρτια εκπαιδευμένοι και πέρα από την αποκατάσταση προβλημάτων στην εμφάνιση, που προέρχονται από αρρώστιες κι ατυχήματα, μπορούν να μας βοηθήσουν να λύσουμε σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα παρατηρούμε στην εμφάνιση μας. Επιπλέον, δεδομένου ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και συνεχίζει την πρόοδο της όχι με βήματα αλλά με άλματα, πολλά από τα προβλήματα αισθητικής φύσης μπορούν να λυθούν χωρίς καν να γίνει χειρουργείο με νυστέρι και αναισθησία.

Υπάρχουν όμως δύο πράγματα που πρέπει να καταλάβετε πολύ καλά όσοι σκέπτεστε να κάνετε μία πλαστική επέμβαση:  το πρώτο είναι το γεγονός ότι στις «μεγάλες» επεμβάσεις (δηλαδή σε αυτές που απαιτούν αναισθησία και χειρουργείο)υπάρχει η πολύ μικρή πιθανότητα να πάει κάτι στραβά – καμία επέμβαση και ποτέ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τελείως ακίνδυνη – ο άλλος είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της επέμβασης θα είναι μόνιμα.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να κάνετε κάποιες σημαντικές και σοβαρές «συζητήσεις» με τον εαυτό σας πριν να πάρετε την οριστική απόφαση για να κάνετε μία επέμβαση. Ας δούμε ποιες ερωτήσεις πρέπει να σας κάνετε:

Έχω ρεαλιστικές προσδοκίες;

Οι περισσότεροι που σκέφτονται να κάνουν μία πλαστική επέμβαση περιμένουν ότι θα γίνουν άλλοι άνθρωποι μετά την επέμβαση ή ότι θα δουν την ζωή τους να αλλάξει θεαματικά, ειδικά στα θέματα που σχετίζονται με την εμφάνιση τους. Κάτι τέτοιο να ξέρετε ότι σχεδόν ποτέ δεν ισχύει. Μία πλαστική δεν θα σας αλλάξει τελείως το πρόσωπο όπως βλέπετε σε κάποιες ταινίες, απλά θα διορθώσει στον βαθμό που είναι δυνατό κάποια ψεγάδια στην εμφάνιση σας. Αν περιμένετε λοιπόν ότι θα δείτε μία ή έναν σταρ του Χόλιγουντ όταν θα κοιταχτείτε στον καθρέφτη μετά την επέμβαση σας, μάλλον θα απογοητευθείτε.

Θέλω να μοιάσω σε κάποιον / κάποια σταρ;

Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όσον αφορά την πλαστική χειρουργική είναι να θέσετε μόνοι σας τον πήχη πολύ ψηλά όσον αφορά τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε, χωρίς να μιλήσετε πριν με κάποιο γιατρό. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε σταρ σαν σημεία αναφοράς, αλλά αν σκέφτεστε αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα την εμφάνιση τους (αν για παράδειγμα αυτό που σκέφτεστε σχετικά με την πλαστική είναι «θέλω να γίνω ίδια η Σκάρλετ Γιόχανσον»), δεν είστε έτοιμοι να κάνετε πλαστική, αφού δεν έχετε καταλάβει ποια είναι τα όρια και οι δυνατότητες της.

Είμαι σε ήρεμη και νηφάλια ψυχολογική κατάσταση;

Πολλές φορές, κάποιοι παίρνουν την απόφαση να κάνουν πλαστική «εν βρασμώ ψυχής» και μετά το μετανιώνουν. Τι εννοούμε με αυτό; Δεν είναι σπάνιο μετά από έναν άσχημο χωρισμό ή διαζύγιο ή μία ερωτική απογοήτευση να σκεφτεί κάποιος ότι αν αλλάξει κάτι πάνω του, θα έχει καλύτερη τύχη κι επιτυχία την επόμενη φορά. Οι αλλαγές που αποφασίζονται εν βρασμώ ψυχής – και μάλιστα πολλές φορές αντίθετα στις συμβουλές και τις υποδείξεις των πλαστικών χειρουργών – συνήθως μετανιώνονται μετά και ο ασθενής αναγκάζεται να θυσιάσει ξανά χρόνο και χρήμα για να επανορθώσει τη ζημιά που έγινε από τις αλλαγές, οι οποίες συνήθως είναι μεγάλες σε κλίμακα και πολύ προφανείς.

Αν νιώθετε απογοητευμένοι μετά από ένα άσχημο γεγονός και θέλετε μια αλλαγή, περιμένετε λίγο να ηρεμήσετε και μιλήστε με ανθρώπους που αγαπάτε κι εμπιστεύεστε αλλά και με γιατρούς πριν να πάρετε την απόφαση.